BK luidt woensdagavond half acht noodklok Personeelstekort bij RTL Nieuws

29 september 2021

BK luidt woensdagavond half acht noodklok Personeelstekort bij RTL Nieuws

Woensdagavond zal de BK in de uitzending van het RTL Nieuws de noodklok luiden voor wat betreft het personeelstekort in de kinderopvang. Dit naar aanleiding van een brief van TintelTuin die zij aan hun ouders hebben gestuurd over mogelijke sluiting van groepen. Ondertussen hadden wij ook veel reacties op onze enquête waarin uiteindelijk 184 organisaties een heel duidelijk beeld hebben geschetst van de ernst van het probleem.

In de reportage zullen Irene Schimmel, BK-bestuurslid en directeur-bestuurder van TintelTuin, Candice de Gier, roostermaker op locatie Het Luchtkasteel, en Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang te zien zijn. Zij zullen meer vertellen over de impact van het personeelstekort in de kinderopvang en over de ernst ervan. Irene vertelt over waarom ze genoodzaakt is groepen te sluiten en Candice gaat in op hoe zij het als roostermaker niet meer voor elkaar krijgt de bezetting rond te krijgen en dus zelf op de groep moet staan. Emmeline legt uit dat het probleem door heel het land speelt en dat we vanuit alle gelederen in de vereniging de laatste weken signalen krijgen dat het water organisaties aan de lippen staat.

Het RTL Nieuws publiceerde eerder op woensdag al een bericht hierover op haar website. Dat kun je hier lezen. De reportage zal te zien zijn in de uitzending van 19:30 uur. Ook in het AD gaat de BK in op de personeelskrapte in de sector. Emmeline vertelt in een artikel van het AD: "Onze leden luiden de noodklok. De tekorten lopen zo erg op en we hebben al zo lang moeten interen, dat het niet langer kan."

Enquêteresultaten
Van de 184 leden geeft 95% aan moeilijk te vervullen vacatures te hebben, 73% omschrijft het personeelstekort als ernstig tot zeer ernstig (waarbij 33% aangeeft dat de bedrijfsvoering er zelfs door in gevaar komt). Ongeveer 4% zegt dat er geen sprake is van een personeelstekort in de organisatie en 0,5% vindt het tekort amper merkbaar. Daarnaast ziet 86% dat het tekort ook nog eens (snel) toeneemt.

De belangrijkste oorzaken volgens de leden zijn de volgende, we delen de top 5:

  1. Toename van de vraag naar kinderopvang (61%)
  2. Te gering aantal uren dat op (BSO) contract gegeven kan worden (51%)
  3. Te weinig uitstroom uit opleiding(en) (45%)
  4. Opleidingseisen/kwalificatie-eisen zijn te strikt (44%)
  5. Coronagerelateerde kwesties (43%)

In de komende maanden verwacht 74% dat het personeelstekort nog nijpender wordt, 25% verwacht weinig verandering en slechts 1% ziet een verbetering in het vooruitzicht.

De meest genoemde consequenties van het personeelstekort zijn:

  • Staf/management op de groep
  • Wachtlijsten
  • Regels overtreden waarmee de kwaliteit niet wordt geschaad, maar wel risico op boetes wordt gelopen, zoals het tijdstip waarop pauze wordt genomen.
  • Groepen sluiten

 

Gerelateerde dossiers Arbeidszaken & Cao