Denken in oplossingen zit in DNA kinderopvang

08 februari 2021

Denken in oplossingen zit in DNA kinderopvang

Vandaag mochten de deuren van de kinderopvang weer open. Het was bekend dat het naleven van het protocol voor een verantwoorde en veilige heropening veel voeten in de aarde had. En terwijl iedereen druk bezig was om alles in te regelen, volgde een nieuwe uitdaging: het werd code oranje in heel Nederland. Het aanpassingsvermogen van de kinderopvang werd, net als die van het onderwijs, op de proef gesteld. Hoe verliep de eerste dag van de heropening? We hebben met een aantal BK-leden gebeld om te horen wat hun ervaringen waren en welke beslissingen meespeelden om de kinderen weer te mogen verwelkomen. Het beeld dat sterk naar voren kwam is ‘dat we samen de schouders eronder moeten zetten.’

Hoe kunnen we wel open?
Stefanie Verrijp van Kivido kreeg al heel vroeg in de ochtend een opvallend bericht van een van haar medewerkers: ‘Zij moest haar locatie openen om 7.00 en bij aankomst om 6.30 trof zij een bevroren deur aan, die ze met geen mogelijkheid open kreeg. Normaal zou een medewerker dan misschien een noodnummer bellen, maar deze medewerker loste het zelf op,” grapt Stefanie. “Ze ging snel naar huis en kwam terug met een thermosfles met gekookt water en kruipolie. En precies om 7.00 kon zij de eerste kindjes ontvangen. Dit vind ik dus een prachtig voorbeeld van de heersende sfeer in de kinderopvang. Het is alsof we met zijn allen onszelf andere vragen stellen: Hoe kunnen we wel open? Wat zullen we met de kinderen gaan doen? En dat vind ik inspirerend aan onze branche!”

Code Oranje
Gaby Alberts van Berend Botje zit in de regio Noord-Holland en voelt een grote verantwoordelijkheid jegens haar klanten: “Ouders rekenen op ons. Daarom hebben wij de ouders gemaild en gevraagd of zij waar mogelijk hun kind thuis konden houden. Wij hebben veel personeel dat afhankelijk is van het openbaar vervoer en waren bang voor een onderbezetting. 40% van de ouders heeft daar gehoor aan gegeven. Iedereen toonde begrip voor ons verzoek. De ouders die hun kind daarom niet hebben gebracht krijgen van ons een voucher. Ik ben heel blij dat we toch open zijn voor hen die het nodig hebben.” Alle scholen in de regio Noord-Holland waren vandaag gesloten en boden ook in veel gevallen geen noodopvang. Gaby viel van haar stoel toen dat bericht naar buiten kwam: “We kregen mailtjes van ouders die bijvoorbeeld in de zorg werken en blij waren dat hun kind bij ons buiten schooltijd op de noodopvang van de BSO terecht kon.”

Juiste balans vinden tussen veiligheid kunnen borgen voor werknemers en aanbieden opvang
Lenie van der Werf van Kids2b heeft 36 locaties in gemeenten boven de stad Groningen. Denk aan Delfzijl en Appingedam, maar ook aan veel kleine dorpen waar vooral veel peuteropvang is. Lenie “We hebben zorgvuldig gezocht naar een goede balans omdat we ook de veiligheid van onze medewerkers willen garanderen. Dat betekent voor ons dat de kleine locaties die vaker slecht te bereiken zijn voor medewerkers en kinderen vandaag dichtblijven en de tien grote locaties hoe dan ook open gaan. Op deze tien locaties zijn de teams ook groter. Voor de roosteraars is het een klus om alle roosters goed uitvoerbaar te maken. De teams lossen het samen prima op. Eén van de roosteraars bedankt haar collega’s met Surinaamse hapjes die haar moeder dit weekend voor hen

gaat maken.” Niet alle kinderen zijn overal gekomen. Wel voegt Lenie eraan toe: “Het is opvallend dat in de IKC’s de scholen allemaal gesloten zijn, en onze opvang gewoon open is.”

Feestelijke heropening
Corona Koek van Zo Kinderopvang: “Wat we hebben geleerd van de opening na de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, was dat de eerste dag vooral in het teken stond van het feestelijke gevoel. Het was geweldig dat de kinderen elkaar en hun leidsters weer konden zien. Ouders waren ook heel blij dat onze deuren weer openden. We hebben vandaag, net als toen, bij de kleinsten waar nodig extra medewerkers ingezet. Die konden daardoor extra individuele aandacht geven. Het ‘weer’ wennen wil je namelijk pedagogisch zo veilig en fijn goed mogelijk laten verlopen. Naast een veilige en verantwoordelijke heropening willen we vandaag vooral tastbaar maken hoe blij we zijn dat we weer open mogen. Op de locaties waar het veilig kan, hebben we dat feestgevoel met onze kinderen en hun ouders willen delen. Zo mochten de kinderen bijvoorbeeld op sommige locaties vanochtend met een grote gouden schaar de blauwe strik aan een enorm lint voor de deur van hun opvang doorknippen. Hiermee tonen we de blijdschap dat we weer mogen.” Alle locaties van Zo Kinderopvang openden vandaag de deuren. Op een paar locaties gebeurde dat iets later dan normaal. Corona: “We moesten schuiven met diensten zodat de mensen die dicht bij hun locatie wonen eerder startten en de mensen die verder weg wonen later konden beginnen. Maar weet je wat het is: de wereld is niet zonder risico’s. Tuurlijk zijn er risico’s met gladde wegen. Maar er wordt duidelijk gezegd: ga met code oranje niet de weg op als het niet noodzakelijk is. En omdat de kinderopvang tot de cruciale sectoren behoort, ben ik blij dat we daar door de inzet van alle pedagogisch medewerkers betekenis aan hebben kunnen geven vandaag. We krijgen het ook terug te horen van de ouders hoe fijn het is dat wij wel gewoon open zijn. En daar doe je het voor. Ik ben trots op onze pedagogisch medewerkers.”

Dit filmpje is van Zo Kinderopvang.