14 februari 2023

Aardbeving in Turkije en Syrië – ook BK-leden schieten te hulp

Een enorme ramp in een gebied zo groot als Nederland, België en Luxemburg tezamen, het is bijna niet te bevatten. Het acute reddingswerk is na een week afgerond maar het zwaarste moet nog komen. Hoe kun je daar als Nederlandse kinderopvangorganisatie bij helpen?

De afgelopen week kwamen veel Nederlanders in actie, met het inzamelen van spullen en het doneren van geld. Inmiddels is het advies: doneer vooral geld. Er zijn genoeg betrouwbare organisaties (Giro 555, Rode Kruis, Witte Helmen) die het geld op de juiste plek krijgen. Zij kunnen lokaal inkopen want er is genoeg voorraad (in Turkije in elk geval). Dat helpt de lokale economie, het scheelt transportkosten en het zorgt ervoor dat er echt maatwerk kan worden geleverd op wat er het hardste nodig is.

BK-lid Partou doneert jaarlijks aan Unicef voor iedere deelnemer van hun medewerkersbetrokkenheidsonderzoek. Een mooie manier om meer deelnemers aan het onderzoek te krijgen en tegelijk een goed doel te steunen. Deze keer hebben ze besloten om de opbrengst grotendeels aan Giro 555 te doneren.

Mocht je zelf echt goede connecties hebben en weten dat je spullen nodig zijn en op de juiste plek aankomen, dan kan dat natuurlijk altijd. Zo regelde Selma Ozkan, directeur van BK-lid Kindernet, meteen een lading luiers voor de provincie Hatay. Haar ouders zijn daar geboren en er woont veel (getroffen) familie. Ze kent de regio goed en wil in de wederopbouw graag een rol spelen bij het opbouwen van de kinderopvang. Wil je als houder hier een bijdrage aan leveren? BK brengt je graag met in contact met Selma.

Omzien naar elkaar
Veel houders zullen pedagogisch professionals met Turkse of Syrische roots in het team hebben. Een groot deel van de Turkse diaspora heeft familie in het aardbevingsgebied. Verhalen op social media van 10 tot 20 overleden familieleden zijn geen uitzondering. Heb je iemand in je team? Laat weten dat je er voor hen bent. Zij kunnen wel wat steun gebruiken.