21 december 2023

Niet-afneembare uren mag je niet facturen, officiële feestdagen uitgezonderd

Foto: Paul Hanaok

Foto: Paul Hanaoka

Mag je studiedagen wel of niet factureren aan ouders en de kinderopvangtoeslag? En hoe moet je omgaan met de kosten van sluitingen (1 dag of een langere periode)? Hierover bleek de afgelopen periode onduidelijkheid bij houders. De branchepartijen BK, BMK, BOinK, Voor Werkende Ouders en BVOK gingen hierover gezamenlijk in gesprek met de directie Kinderopvang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Minister Van Gennip en haar ministerie hebben op deze vragen onderstaande verhelderende reactie geformuleerd. Deze reactie is ook besproken met de branchepartijen in het bestuurlijk overleg op 14 december jl.:

Enige uitzondering: officiële feestdagen
De kinderopvang mag alleen factureren over momenten waarop de opvang open is, met uitzondering van officiële feestdagen, zoals vastgelegd in de wet*. Een kinderopvanglocatie/-organisatie die gesloten is wegens een studiedag (van de kinderopvang zelf) of tijdens een zelfgekozen sluitingsperiode, bijvoorbeeld tussen Kerst en Oud & Nieuw of in de zomervakantie, biedt op die dag geen opvang aan en kan die dag dus niet in rekening brengen bij ouders door uren te facturen over die dagen. Kosten die een kinderopvang maakt voor studie/scholing in het kader van professionalisering maken onderdeel uit de van de totale kosten van kinderopvang en worden via die route verdisconteerd in de uurprijs.

Geen recht op kinderopvangtoeslag
Ouders hebben geen recht op kinderopvangtoeslag over uren die zij niet hebben betaald. Ook als ouders deze uren onverhoopt wél betalen, mogen zij daarover geen kinderopvangtoeslag aanvragen: er staat immers geen daadwerkelijk afgenomen opvang tegenover. Onterecht ontvangen toeslag zal door ouders moeten worden terugbetaald aan Toeslagen.

Nadere toelichting bij het niet kunnen factureren van niet-afneembare uren
We begrijpen uit een aantal reacties dat dit bericht over de “niet-afneembare uren” tot vragen heeft geleid. Het uitgangspunt was ons wel bekend, maar dat blijkt in ieder geval niet bij de hele sector het geval te zijn. Wij begrijpen heel goed dat dit bericht dan een onaangename verrassing is en tot vragen leidt over je prijsbeleid en begroting van 2024.

Ook begrijpen we vragen als “waar staat dit in de wet” en “hoe hadden wij dit kunnen weten en rekening mee houden bij het bepalen van de tarieven”.

Daarom hebben wij verdere navraag gedaan bij onze juristen en het Ministerie van SZW. Gezien de feestdagen zal antwoord even op zich laten wachten. Wij adviseren jullie om die antwoorden af te wachten.

* Ten aan zien van de feestdagen: officiële feestdagen zijn de uitzondering op de regel dat kinderopvangorganisaties enkel uren mogen factureren waarop de opvang is geopend (dus daar valt Sinterklaas of de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw niet onder). Zie voor een publicatie van de nationale feestdagen de website van de Rijksoverheid.