17 mei 2021
Kamerbrief SZW over uitvoerbaarheid snelle afschaffing Kinderopvangtoeslag
De minister van SZW, Wouter Koolmees, heeft met een brief aan de Kamer invulling gegeven aan de motie Segers. Deze motie verzoekt de regering – nog voor de kabinetsformatie begint – de afschaffing van de kinderopvangtoeslag verder uit te werken, inclusief een tijdpad, uitvoeringstoets en een dekkingsvoorstel in lijn met de genoemde scenario’s kindvoorzieningen.
De voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bij indiening van de motie aangegeven dat deze als volgt wordt geïnterpreteerd: er zal gekeken worden naar welke uitvoerders het beste passen bij de verschillende scenario’s en de dekkingsopties zullen worden aangegeven.
Het demissionaire Kabinet heeft gesproken met de DG Toeslagen, DUO, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het UWV, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De conclusie van het Kabinet is dat er, om echt te weten of er een uitvoerder beschikbaar is voor een nieuwe financieringsvorm van de kinderopvang, eerst een volledige uitvoeringstoets zal moeten plaatsvinden. Door een stapeling aan maatregelen op verschillende beleidsterreinen zal de druk op de capaciteit van uitvoerders toenemen. Om de capaciteit van een uitvoerder volledig in kaart te brengen en beoordelen is dus een (langdurig) wetgevingstraject nodig, concludeert het Kabinet.
Van alle uitvoerders waar het Kabinet mee gesproken heeft, ziet alleen de DG Toeslagen een rol voor zichzelf weggelegd op de kortere tot middellange termijn. Daarbij geeft Toeslagen wel aan dat zij alleen een rol voor zichzelf ziet bij Scenario 1 (‘Optimalisatie huidige stelsel’), waarin het huidige toeslagenstelsel op verschillende punten verbeterd wordt of Scenario 2 (‘Eenvoudigere en betaalbare voorzieningen voor werkende ouders’) waarbij een alternatieve vorm van het eerdere wetsvoorstel Directe Financiering wordt ingevoerd. Dit zijn scenario’s uit de Scenarioverkenning Vormgeving Kindvoorzieningen die het ministerie van SZW vorig jaar heeft uitgevoerd. Andere uitvoerders zien zichzelf geen rol vertolken, behalve DUO – bekend van het traject rondom Directe Financiering – op de zeer lange termijn en onder een groot aantal voorwaarden.
“Het is uiteindelijk aan een volgend kabinet om de mogelijke alternatieven te overwegen. Daarna kan een nieuw voorstel verder uitgewerkt worden, samen met de uitvoerder, sector en (vertegenwoordiging van) ouders. Als dit is gegoten in conceptwetgeving kan een uitvoeringstoets gedaan worden. Pas dan is het mogelijk om vast te stellen of een nieuw voorstel uitvoerbaar is voor de beoogde uitvoeringsorganisatie,” aldus minister Koolmees namens het Kabinet in een wat de BK betreft realistische conclusie die wegblijft van politieke vluchtigheid en de ‘waan van de dag’.