11 maart 2024
Uitgelicht: Partou zet ‘duurzaam luieren’ op de kaart
Vandaag start de week van de circulaire economie: een landelijk inspiratie-evenement voor en door (beginnende) ondernemers. Ook in de kinderopvang is steeds meer aandacht voor circulariteit. Kinderopvangorganisatie Partou draaide de afgelopen maanden de pilot ‘duurzaam luieren’ met wasbare luiers.
Partou gebruikt jaarlijks maar liefst 7,8 miljoen luiers. Luiers vormen gemiddeld zo’n 50% van al het afval van kinderopvangorganisaties. Het recyclen ervan is nog lastig op grote schaal en daarom groeide de behoefte aan een duurzaam alternatief. Partou kwam in contact met het wasbare luiermerk Billie Wonder en zij sloegen de handen ineen. De afgelopen maanden werd er, met steun van de gemeente, op drie vestigingen in Den Haag de pilot ‘duurzaam luieren’ gedraaid. Het doel is uiteindelijk het (door)ontwikkelen van een wasbare luier die geschikt is voor de kinderopvang. In samenwerking met de app ‘De Pot Op’ richt de pilot zich daarnaast ook op het eerder en sneller zindelijk worden van kinderen. Want als kinderen eerder zindelijk zijn, bespaart dat uiteindelijk ook veel afval én geld.
Pedagogisch professional is welwillend
Ursula Kamsteeg, projectleider duurzaamheid bij Partou, zegt over de pilot: “De eerste reacties zijn verrassend goed. We dachten dat het gedoe zou worden voor de pedagogische medewerkers met al die extra knoopjes op de stoffen luiers, maar het tegengestelde blijkt waar. Ze zijn welwillend en staan ervoor open. Daarbij geven ze aan knoopjes toch al gewend te zijn met al die rompers. We zouden het supermooi vinden als we van de wegwerpluier afkunnen, maar het is voor ons wel belangrijk dat het werkbaar is voor de medewerkers. De uitdagingen zijn al groot genoeg. Het vereist wel echt een andere workflow, maar tot nu toe lijkt het niet veel meer werk dan het verschonen van een wegwerpluier. Het scheelt ook dat de luiers gewassen worden bij een wasserij.”
Omdat de eerste uitkomsten goed zijn, zijn Partou en Billie Wonder aan het denken over hoe de wasbare luier op grotere schaal gebruikt kan worden in de kinderopvang. Daarbij is ook belangrijk dat het kostenefficiënt is: “Wasbare luiers zijn financieel aantrekkelijk voor ouders, maar vragen nu nog een grote investering voor de kinderopvang. Ook het (laten) wassen is kostbaar. Schaalvergroting en efficiencyslagen maken de luier op termijn ook financieel aantrekkelijker voor kinderopvangorganisaties.”
Maatschappelijke impact
Door de combinatie van wasbare luiers en zindelijkheidstraining, hoopt Partou uiteindelijk veel afval en kosten te besparen én nog meer impact te maken. “Als grote organisatie in de kinderopvangbranche willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en kijken hoe dit anders kan. We hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere kinderopvangorganisaties. Als het lukt om de overstap te maken, zou dit een enorme maatschappelijke verandering teweegbrengen. We kunnen met onze branche echt een verschil maken!”
Lees hier meer over de pilot duurzaam luieren
Lees hier meer over de week van de circulaire economie