16 oktober 2023

Terugblik op een geslaagde interactieve online ALV op 12 oktober

Afgelopen donderdag vond de Algemene Ledenvergadering plaats. We kijken terug op een geslaagde, interactieve, digitale ALV, met boeiende gesprekken en interessante inzichten.

Een beter plan
Deze ALV stond vooral in het teken van “Een beter plan”. De plannen van het demissionaire kabinet om het kinderopvangstelsel te herzien staan on hold, en de verkiezingen naderen. Straks komt er weer een formatieronde met misschien wel verrassende partijen. Wat betekent dat voor het kinderopvangstelsel? Op basis van tal van onderzoeken, brainstormsessies en alle gesprekken in het kader van de stelselherziening heeft BK een toekomstbeeld voor de sector gemaakt: “Een beter plan – voor een kinderopvangstelsel dat werkt voor kinderen, ouders en professionals”.

Daarover gingen we onder leiding van Felix in gesprek met twee prominente gasten, namelijk Tamara van Ark (voormalig Staatssecretaris Sociale Zaken) en Arnoud Boot (Hoogleraar Corporate Finance en Financiële Markten en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid). Dat leidde tot goede vragen vanuit de aanwezige leden, en een boeiend gesprek waaruit we veel interessante inzichten hebben opgedaan. De komende tijd gaan wij verder met het plan aan de slag, en zal het bestuur het plan vaststellen.

Begroting 2024 en zoektocht nieuwe voorzitter
Traditiegetrouw leggen we in het najaar ook de begroting voor aan de leden. Na een korte toelichting van onze penningmeester Arthur de Flart, stemden vrijwel alle aanwezige leden in met de begroting voor 2024. Daarnaast nam Nicole Krabbenborg, voorzitter van de Commissie Benoeming Voorzitter, ons mee in het proces van de zoektocht naar een geschikte opvolger van Felix, wiens voorzitterstermijn volgend jaar afloopt, na twee termijnen. Het zoekprofiel vind je hier.

Vervolg motie Klaver c.s. extra verhoging kinderopvangtoeslag
Daarnaast kwam ook de (mogelijke) extra verhoging van de kinderopvangtoeslag die de Tweede Kamer via een amendement wil regelen, aan bod. Het doel van het extra verhogen van de tarieven, is om de lage en middeninkomens te ondersteunen, door het gat tussen het toeslagtarief en de werkelijke tarieven, te dichten. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de prijzen extra worden verhoogd vanwege deze tegemoetkoming. We willen het eerder gegeven advies om het traject met de oudercommissies te doorlopen op basis van de tarieven zoals ze in het definitieve besluit zijn vastgesteld, nogmaals benadrukken.

Wij willen iedereen bedanken voor hun aanwezigheid in inbreng, en zien jullie graag op de volgende ALV!