15 juli 2024

Symposium Risicovol Spelen woensdag 25 september

Op woensdag 25 september 2024 vindt het Risicovol Spelen symposium plaats, met als thema ‘De kracht van risico’. Dit symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van het promotieonderzoek van pedagoog en onderzoeker Martin van Rooijen (van De Blauwe Ton) over dit onderwerp. Deze dag wordt er door verschillende sprekers dieper ingegaan op de noodzaak van risicovol spelen voor kinderen en hoe we met belemmeringen kunnen omgaan: hoe kan het wél!

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden voor kinderen om vrij te spelen veel beperkter, onder andere omdat we hen willen beschermen tegen risico’s. Hierdoor leren ze minder goed omgaan met risico’s, wat hun motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden schaadt. Maar ook de toename van schermtijd en binnenshuis blijven speelt een grote rol. Het is essentieel dat we kinderen blijven stimuleren om naar buiten te gaan en de wereld te ontdekken. Maar hoe kan het wél? Dat is het vraagstuk dat wordt verkend tijdens dit symposium.

Sprekers

De dag wordt geopend met een keynote van visionaire grondlegger van Risky Play, Ellen Sandseter, waarin zij de nieuwste wetenschappelijke inzichten over risicovol spelen deelt. Maar er is meer. Zoals een keynote van de Australische lector en psycholoog Shirley Wyver, over hoé je dan risicovol speelt, en Zeina Bassa van VeiligheidNL verzamelt in drie rondes ideeën en perspectieven om risicovol spelen in Nederland onder de aandacht te brengen. Jouw inbreng is essentieel op de vraag ‘Hoe kan het wél?  Deel hier alvast je gedachten en suggesties.

Praktische informatie

  • Het symposium vindt plaats bij Scouting Salwerda (zie routebeschrijving hier) en Speeltuin Fort Luna (Rommelspeeltuin), Liesbosweg 40 in Utrecht.
  • Van 13:30 tot 16:00 uur presentaties in het Scoutinggebouw, inloop vanaf 13:15 uur. Klik hier voor het volledige inhoudelijke programma.
  • Vooraf vanaf 12:30 uur en achteraf tot ca. 17:00 uur kan de Rommelspeeltuin bezocht worden, waar kinderen volop risico en uitdaging aan kunnen gaan.
  • Kosten zijn 50,- incl BTW

Wil je bij dit symposium aanwezig zijn? Meld je hier aan.