20 januari 2023
Op de NOT vertegenwoordigt BK met trots de kinderopvang – kom je ook?
Volgende week is de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT): het grootste vakevent voor professionals in de kinderopvang, buitenschoolse opvang, het primair en voortgezet onderwijs. De NOT vindt vijf dagen lang plaats van 24 t/m 28 januari 2023 in Jaarbeurs, Utrecht. Deze is gratis te bezoeken en kan voor jou en je medewerkers interessant zijn!
BK is gevraagd om drie deelsessies te organiseren die zowel voor kinderopvang als onderwijs aantrekkelijk zijn. Emmeline Bijlsma: “Onderwijs en kinderopvang werken vaak samen. Het is goed om van elkaar te leren en over elkaars schutting te kijken. Ik ben trots op de drie sprekers die ik mag aandragen, omdat zij, ieder op hun eigen manier en met een eigen invalshoek, mooie inzichten kunnen bieden op hoe we binnen de kinderopvang kinderen begeleiden.”
Een kind ontwikkelt zich door spel – Mark Mieras – dinsdag 24 jan 13.30 uur
Jonge kinderen groeien door uitdaging en speelruimte. Niets drukt een grotere stempel op onze kansen in het leven dan ons spel. Ontdek hoe peuters en kleuters hun basisfuncties ontwikkelen en welke invloed dat heeft op schoolprestaties. Hoe helpen we alle kinderen goed op weg, ook de kansarme? Voor deze lezing over kansengelijkheid is theoretisch natuurkundige en wetenschapsjournalist Mark Mieras uitgenodigd. Hij weet veel over het brein van kinderen in de leeftijd 0 tot en met 6 jaar en wat dat betekent voor de kansen van een kind. Emmeline: “In de eerste levensjaren worden heel veel paadjes in het brein gelegd. Deze paadjes raken verankerd doordat ze veel gebruikt worden. Bij kinderen gebeurt dat door middel van spel. Een voorwaarde is dat ze plezier hebben. Bewezen is dat informatie door plezier beklijft. Kinderen spelen zich op die manier groot.” Interessant dus ook voor onderwijsprofessionals die met kinderen in de kleuterleeftijd te maken hebben. Emmeline vult aan: “Mark Mieras is een geweldige spreker, ik gun het daarom iedereen om dit bij te wonen.”
Personeelstekort – Monique Dongelmans – donderdag 26 jan 13.30 uur
Hoe blijf je overeind in deze tijd van krapte met aandacht voor ouder, houder en professional? Monique gaat graag het gesprek aan op basis van een aantal vragen. Denk aan: ‘Welke plaats heeft kinderopvang in de Nederlandse cultuur?’ en ‘Welk imago heeft kinderopvang?’ Zij vraagt wat de wenselijke positie van kinderopvang en wat de ambitie van de politiek is. ‘En wie is de klant van de kinderopvang en wat is de belofte aan die klant? Wat heeft dit alles voor effect op de relatie met het onderwijs?’ Emmeline: “Ik ben blij dat Monique op haar eigen luchtige manier dit serieuze onderwerp vanuit de dagelijkse praktijk bespreekt en aanpakt. Zowel wij als het onderwijs hebben te maken met een personeelstekort. Het is zinvol om te kijken hoe we bijvoorbeeld gezamenlijk mensen inzetten, hoe we elkaar versterken en helpen. Het behouden van personeel is even zo belangrijk. Daarom moeten organisaties kijken naar de wensen van de professionals en daarop inspelen.”
Beroepscode Kinderopvang – PPINK – zaterdag 28 jan 15.30 uur
In deze workshop word je meegenomen in de hagelnieuwe versie van de beroepscode: ‘Wat zijn de waarden en normen van de beroepsgroep? Wat is de betekenis van de beroepscode voor het vak? Hoe kun je hem gebruiken voor ontwikkeling?’ De partners in Kinderopvang werkt! hebben met PPINK en het werkveld de beroepscode geactualiseerd. Daarom is het interessant om aan de hand van casussen te ontdekken hoe je dit mooie instrument voor pedagogisch professionals gebruikt. Emmeline: “We werken graag samen met onze partners om de kennis en unieke expertise van de kinderopvang over de bühne te brengen. Beroepsverenging PPINK vertaalt het beleid van de praktijk en kan als geen ander duiden welke rol de pedagogische professional hierin vervult.”
Nieuwsgierig? Je kunt je gratis registreren en de beurs bezoeken.
Hier vind je de praktische informatie over de NOT.
Enthousiast? Geef je hier op voor een van de lezingen