Goed voorbeeld doet goed volgen – best practices gezocht opvang vluchtelingen Oekraïne

Goed voorbeeld doet goed volgen – best practices gezocht opvang vluchtelingen Oekraïne

Uit eerdere vluchtelingencrises is geleerd hoe je als organisatie, binnen de grenzen van de wet, je steentje bij kan dragen. De situatie in de kinderopvang nu (groot personeelstekort, corona) is wel wezenlijk anders dan in 2015 met de instroom van Syriërs. De goede intentie is hetzelfde, maar wees ook realistisch. Iedereen moet overeind blijven.

Voor nu kun je denken aan:

  • Het organiseren van een open speelochtend/middag voor gevluchte moeders met hun kinderen in een leegstaande BSO of PG-locatie of in het lokale buurthuis onder begeleiding van een vrijwillige pm’er. Klik hier voor het voorbeeld van BK-lid Ilse Raasing van SKW.
  • Stel je BSO-ruimte ’s ochtends ter beschikking voor onderwijs aan vluchtelingkinderen (BK-lid Jeroen Hilbrink van de Natuurfontein)
  • Ervaringen opgedaan in de noodopvang kunnen wellicht gebruikt worden om Oekraïense kinderen een vorm van onderwijs te verschaffen. De rechten en plichten van Oekraïense kinderen en onderwijs worden nog onderzocht. Klik hier voor meer informatie van Vluchtelingenwerk

Wil je een goed voorbeeld met ons delen? Mail ons op informatie@kinderopvang.nl
Wij verzamelen de voorbeelden en zullen hierover blijven berichten.