BK in de media

BK in de media

In de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen vrijdag 11 februari waren BK-directeur Emmeline Bijlsma en Jeanine Lemmens, voorzitter raad van bestuur van KidsFoundation en BK-lid, te zien, over het hoge aantal besmettingen onder kinderopvangpersoneel. In diverse sectoren krijgen organisaties en bedrijven de roosters niet meer rond doordat personeel thuiszit na een besmetting met omikron. Uit signalen die de BK ontvangt komt naar voren dat in de kinderopvang op dit moment zo'n 1 op de 5 á 6 pedagogisch medewerkers door corona niet kan werken, waardoor groepen moeten sluiten.

Vanuit verschillende sectoren waar dit probleem speelt, klinkt de roep om versoepeling van de isolatie- en quarantaineregels. Maar juist de kinderopvang is een voorbeeld van dat versoepelen ook averechts kan werken. Twee weken geleden besloot het kabinet de quarantaineregels voor kinderen te versoepelen, om te voorkomen dat teveel kinderen niet meer naar de opvang kunnen. Met als gevolg dat nu medewerkers in de kinderopvang aan een groter risico worden blootgesteld.

Emmeline Bijlsma: "wat we denk ik nooit hadden voorzien, is hoeveel medewerkers uiteindelijk gewoon ziek worden. En als je ziek bent, kun je niet werken. Daar kan geen regel tegenop. De noodkreet is wel: ‘help, we krijgen het echt niet meer rond’. Onze medewerkers zijn zo moe en zo op. We willen de groepen niet sluiten, maar we weten eigenlijk ook niet meer zo goed wat we nog moeten doen."

Bekijk hier de uitzending

Coronavirus