BK-lid Selma Özkan organiseert gratis opvang voor allerkleinsten in azc Zutphen

BK-lid Selma Özkan organiseert gratis opvang voor allerkleinsten in azc Zutphen

Om te voorkomen dat kinderen al bij het begin van hun leven een leerachterstand oplopen, is er sinds 1 januari gratis opvang voor kinderen van 0 tot 2 jaar in het asielzoekerscentrum Zutphen. Een paar ochtenden per week mag elke asielzoeker zijn of haar kind brengen, ongeacht de kans op een verblijfsstatus in Nederland. Dit is mogelijk vanwege een subsidie van de gemeente Zutphen, die hier twee jaar 127.000 euro voor uittrekt. BK-lid Selma Özkan, die de opvang organiseert: “Zo hebben we voor elk kind gelijke kansen”.

Selma wijst erop dat de eerste duizend dagen van een kinderleven cruciaal zijn voor de ontwikkeling van een kind. Als je in die periode op de opvang je eerste woordjes (Nederlands) leert, kun je daarna zonder taalachterstand doorstromen naar de peuteropvang.

Het project in Zutphen is voor zover bekend uniek in Nederland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft weliswaar speciale ruimtes ingericht voor minderjarige asielzoekers en zet ook lesprogramma's voor ze op, maar voor de kleintjes tot twee jaar was er tot nu toe niets.

Lees hier het volledige bericht op NOS.nl