Reactie BK op terugtreden Kabinet

15 januari 2021

Reactie BK op terugtreden Kabinet

De BK snapt dat de politieke en maatschappelijke druk op het kabinet om op te stappen, de afgelopen weken en dagen zeer groot werd. Het onrecht dat ouders is aangedaan, is inderdaad zoals de Parlementaire Ondervragingscommissie schetst, ongekend. De problematiek is echter breder en dieper dan alleen de kinderopvangtoeslag, zoals aangegeven in een eerdere column.

Het opstappen van het Kabinet is wellicht voor de gedupeerde ouders een belangrijke symbolische handeling, maar brengt de oplossing niet direct dichterbij. Wij hopen dat de politiek – want de Tweede Kamer heeft ook een grote rol in de bredere problematiek – de tijd neemt om over die oplossing na te denken. Geen overhaaste vlucht naar voren met nieuwe systemen en stelsels waar óók zeker weer dingen mis gaan.

Als BK hebben we al eerder oplossingen aangedragen om voor de korte termijn het stelsel van de kinderopvangtoeslag te vereenvoudigen. Wij denken als brancheorganisatie vanzelfsprekend ook graag mee om te komen tot structurele oplossingen voor de bredere problematiek van het overheidshandelen.