Algemene ledenvergadering/Ledenconferentie 9 maart 2017: de kracht van het netwerk

09 maart 2017

Algemene ledenvergadering/Ledenconferentie 9 maart 2017: de kracht van het netwerk

De opkomst voor de halfjaarlijkse ledenconferentie van de Brancheorganisatie Kinderopvang was formidabel. Meer dan 200 leden kwamen op 9 maart naar het ICOON-theater in Amersfoort. Voorzitter Felix Rottenberg en directeur Heidy Knol ontvingen iedere deelnemer hartelijk en persoonlijk. 

De conferentie stond in het teken van ondernemerschap en innovatie. Herman van Holt, directeur van Sardes, presenteerde de resultaten van een onderzoek onder de leden. Waar staan we over 10 jaar? Welke kansen zien we? Er zijn zorgen, bijvoorbeeld over de invoering van de IKK-maatregelen, maar optimisme en enthousiasme overheersen. Met de verkiezingen voor de deur staat de ontwikkeling van het jonge kind hoger dan ooit op de politieke agenda. Dit betekent niet dat de kinderopvang het succes in de schoot geworpen krijgt. Er zijn uitdagingen genoeg: verken de grenzen van je mogelijkheden als ondernemer, toon lef, wees creatief en proactief. Denk niet in problemen, maar in oplossingen. Zoek de verbinding, bijvoorbeeld in de dialoog over huisvesting met het lokaal bestuur. Kijk wat je voor elkaar kunt betekenen. Een duidelijke boodschap, verkondigd door Jantine Kriens (VNG), een van de gastsprekers tijdens de conferentie.

Aan de hand van stellingen zochten de leden de dialoog met Henriëtte Treurniet van GGD-GHOR. Er ontstond een open gesprek waaruit bleek dat er begrip was voor de rolverdeling over en weer. De ondernemer en de toezichthouder staan niet tegenover elkaar, maar zijn samen op zoek naar een nieuwe balans. Omdat ze beide hetzelfde belang dienen: een zo hoog mogelijke kwaliteit van kinderopvang, in al zijn facetten.

Er kwamen inspirerende praktijkvoorbeelden voorbij. Dat is de kracht van de ontmoeting met mede-ondernemers: leren van elkaar. Hoe houden we elkaar scherp? Welke kansen ga jij grijpen? De Brancheorganisatie wil meer en meer de expertise binnen de bedrijfstak naar voren halen, als kennis- en netwerkorganisatie van en voor de leden.

Martijn Aslander, stand up filosoof en schrijver van de bestseller ‘Nooit af’, besloot de conferentie in stijl. Zijn boodschap luidde: meer dan ooit zal alles in beweging blijven. Denk buiten de kaders, want ‘het is nooit af’. En dat geldt ook voor de kinderopvang, in al zijn verschijningsvormen. Het is nooit af. Een inspirerend uitgangspunt.

Ook vindt u hier de blog van Jolanda Rikers van Kinderopvang Kerkrade in Kinderopvangtotaal over de bijeenkomst.