D66 wil 3 maanden vaderschapsverlof

24 augustus 2016

D66 wil 3 maanden vaderschapsverlof

D66 wil 3 maanden vaderschapsverlof

 

Vaders moeten recht krijgen op 12 weken extra betaald vaderschapsverlof tegen 70% van het loon. Dit verlof moet in het half jaar na de geboorte worden opgenomen. In totaal krijgen vaders zo recht op drie maanden betaald vaderschapsverlof. Werkgevers kunnen deze kosten declareren bij de overheid. Dit stelt D66 voor.

 

D66 wil dat vaders langer betaald vaderschapsverlof krijgen. Daarom stelt D66 voor dat vaders recht krijgen op 12 weken extra betaald vaderschapsverlof tegen 70% van het loon. Dit verlof moet in het half jaar na de geboorte worden opgenomen. In totaal krijgen vaders zo recht op drie maanden betaald vaderschapsverlof. Werkgevers kunnen deze kosten declareren bij de overheid. Volgens het Centraal Planbureau bedragen de kosten ongeveer €200 miljoen.

 

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg: “Op dit moment krijgen vaders maar twee dagen betaald vaderschapsverlof, vanaf volgend jaar wordt dat 5 dagen. Dat is nog steeds veel te weinig. Veel vaders willen zelf meer tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen, maar ook moeders zijn er de dupe van. We missen teveel vrouwen op de arbeidsmarkt omdat we hen via dit systeem een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de opvoeding toeschuiven. Een ruimer vaderschapsverlof vergroot de kans van vrouwen op de arbeidsmarkt omdat er minder verschil zit in de duur van het verlof voor beide ouders.” In veel andere landen krijgen mannen aanzienlijk langer verlof bij de geboorte van een kind.

 

Doorrekening Centraal Planbureau

Het Centraal Planbureau heeft het plan van D66 doorgerekend. Op basis van gegevens uit Nederland en Zweden van gebruik van vaderschapsverlof veronderstelt het CPB dat ongeveer 70% van de vaders gebruik gaat maken van deze regeling. Van de maximale periode van twaalf weken wordt ongeveer 60% gebruikt. Het Centaal Planbureau schat dat de uitbreiding van het vaderschapsverlof ongeveer 200 miljoen euro kost.

Gerelateerde dossiers Pensioen, Vakantie en Verlof Dagopvang