CBS: economie groeit eerste kwartaal, werkgelegenheid daalt

18 mei 2016

CBS: economie groeit eerste kwartaal, werkgelegenheid daalt

De economie is in het eerste kwartaal van 2016 met een half procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aantal banen is na een lange periode van stijging voor het eerst gedaald.

Het CBS bracht vorige week gemengd nieuws over de economie in het eerste kwartaal naar buiten. De economie groeit, de werkloosheid daalt met 24 duizend, het aantal vacatures stijgt met bijna 8 duizend, maar tegelijkertijd is het aantal banen in het eerste kwartaal van dit jaar met 12 duizend afgenomen. Vooral in de zorg daalde het aantal banen. Tot begin dit jaar nam de werkgelegenheid zeven kwartalen op rij nog toe. In een jaar tijd zijn er bijna 100 duizend banen bijgekomen.

Economische groei zet door
De Nederlandse economie groeit nu acht kwartalen achter elkaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4 procent. Het vertrouwen van consumenten nam in april toe. Daarvoor was het vier maanden op rij afgenomen.

Consumentenvertrouwen groeit
Consumenten zijn weer positief, vooral het oordeel over het economisch klimaat verbeterde sterk. De koopbereid nam ook iets toe. Ondernemers waren positiever over hun orderportefeuille en hun voorraadpositie. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen boven hun langjarig gemiddelde.

Prognose kinderopvang
In de laatste prognose van het sectorfonds FCB groeit de werkgelegenheid in de sector dit jaar met vijf duizend, en vanaf volgend jaar met twee duizend per jaar.

De komende tijd komen naar verwachting meer nieuwe gegevens beschikbaar. De nieuwe gegevens zullen we verwerken in ons periodieke overzicht van ontwikkelingen in de sector rond de kosten en arbeidsmarkt.