14 december 2022

Sectorrapport Waarborgfonds Kinderopvang 2021 nu online

Jaarlijks stelt het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang een rapport op met een objectieve en onafhankelijke weergave van de financiële ontwikkeling van de sector Kinderopvang. Het rapport over 2021 is gisteren gepubliceerd.

Het Waarborgfonds brengt dit rapport voor het 18e jaar op rij uit. Er werkt jaarlijks een vaste groep van kinderopvangorganisaties mee, wat bijdraagt aan de transparantie in de sector. Op basis van kindplaatsen is de deelname 42% van de sector en daarmee geeft het rapport een getrouw beeld van de financiële ontwikkeling.

In dit rapport zijn gegevens van alle rechtsvormen en omzetklassen meegenomen. Organisaties worden beoordeeld op o.a. solvabiliteit, rentabiliteit, liquiditeit, personeelslasten, huisvestingslasten en financierbaarheid.

Winstgevendheid in de sector?
Ook in dit sectorrapport blijkt, net als eerdere jaren, dat de winstgevendheid niet hoog is. De cijfers laten zien dat het resultaat (voor privé/vennootschapsbelasting) in 2021 5,3% was met een gemiddelde rentabiliteit van 5,1%. Het Waarborgfonds stelt in het rapport dat dit percentage past bij deze sector. Al jaren wordt een rendement van 3% tot 5% ter versterking van de financiële positie als regulier beschouwd.

Klik hier voor het sectorrapport 2021.