14 februari 2023

Internetconsultatie extra verhoging kinderopvangtoeslag 2023

Aanpassing indexatie kinderopvangtoeslag
Eind 2022 besloot het kabinet om de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag voor 2023 eenmalig extra te verhogen. Met de aangepaste indexatie voor de kinderopvangtoeslag voor 2023 komt het kabinet ouders tegemoet die te maken hebben met sterk gestegen prijzen als gevolg van de inflatie. Ook de prijzen in de kinderopvang stegen bij veel aanbieders meer dan de indexatie van de overheid. De extra verhoging wordt geregeld in het Spoedbesluit kinderopvang 2023. Vooruitlopend op de besluitvorming betaalt de dienst Toeslagen ouders vanaf 20 februari uit op basis van de nieuwe maximum uurprijzen. Dat gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.

Het Spoedbesluit staat nu online voor de openbare internetconsultatie. Tot en met 16 februari 2023 kun je hier reageren op de internetconsultatie. Ook BK heeft gereageerd op de internetconsultatie.

Maximum uurprijzen
In het Spoedbesluit worden de maximum uurprijzen geïndexeerd volgens de geraamde prijsontwikkeling over 2022 uit de meest recente cijfers van het CPB. Bovendien wordt de correctie voor de inflatie over 2023, die normaal gesproken in 2024 zou plaatsvinden, deels naar voren gehaald. Dat betekent dat de maximum uurprijzen in totaal met 1,74% extra worden geïndexeerd. Voor de dagopvang en de buitenschoolse opvang stijgen de maximum uurprijzen in totaal met 7,32% (deze worden € 9,12 en € 7,85) en de maximum uurprijs voor de gastouderopvang met 5,06% (deze wordt € 6,85).

Geen reparatie van afwijkende indexatie in het verleden – gat blijft te groot
De indexatie van het toeslagtarief gebeurt volgens een vaste rekenmethode, die wettelijk is vastgelegd. In het verleden heeft de regering een aantal keer van die methode afgeweken. Daardoor is het toeslagtarief al jaren veel lager dan wat het had moeten zijn als de overheid de rekenmethode had gevolgd. Zie ook het artikel dat Ed Buitenhek hierover publiceerde. Hier wees ook Kamerlid Maatoug de minister op tijdens het Commissiedebat van november 2022. Hoewel het kabinet er nu voor kiest om extra te verhogen buiten de reguliere indexatie, is deze verhoging niet toereikend om de rekenfouten uit het verleden te repareren.

Om te zorgen dat ook ouders uit de lagere inkomensklassen gebruik kunnen blijven maken van de kinderopvang acht BK het noodzakelijk dat dit gat adequaat en volgens de wettelijk vastgestelde normen, gedicht wordt. Juist kinderen van deze ouders hebben belang bij stabiele en betaalbare kinderopvang.

Reageren op de internetconsultatie kan hier, tot en met 16 februari.