18 november 2022

MKB: Ondernemers verdienen juist nu waardering en een hart onder de riem

In 2016 heeft MKB-Nederland de derde vrijdag van november uitgeroepen tot Dag van de Ondernemer. De organisatie vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop we stilstaan bij de enorme waarde van ondernemers voor Nederland. Een dag waarop we hen bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen, hun creativiteit en innovatiekracht, hun rol als banenmotor en voor hun maatschappelijke bijdrage. ‘Ondernemers verdienen onze waardering en een hart onder de riem, en in deze lastige tijd al helemaal’, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Ruim 75% van de kinderopvang in Nederland wordt aangeboden door ondernemers

De Nederlandse kinderopvang wordt door ruim 3400 aanbieders verzorgd en uitgevoerd door organisaties met verschillende rechtsvormen. Met 36% is de BV de meest voorkomende rechtsvorm in het landelijk register, gevolgd door de eenmanszaak met 29%, dan de stichting met 16% en de VOF met 14%. Emmeline Bijlsma benadrukt hoe belangrijk het MKB is voor de kinderopvang en onderstreept ook hun maatschappelijke betrokkenheid . “De onzekerheid voor kinderopvangorganisaties is nog nooit zo groot geweest. En dat heeft met meerdere uitdagingen te maken: de ongekende inflatie, het grote (alsmaar groeiende) personeelstekort en de onzekerheid waar de cao-onderhandelingen op uit zullen komen. Het is moeilijk om in deze tijden een budget voor volgend jaar op te stellen: hoe stel je je prijzen vast voor de kinderopvang 2023 als je nog geen zicht hebt op alle prijsstijgingen? Veel ondernemers willen ondanks alle onzekerheden juist vasthouden aan de brede toegankelijkheid. Zij kennen de ouders persoonlijk en willen de vertrouwde plek aan alle kinderen blijven bieden.Tegelijkertijd is een gezonde bedrijfsvoering essentieel om de kwaliteit en continuiteit van hun opvang te blijven bieden.”

Ondernemers zijn onmisbaar

Vandaag vrijdag 18 november komen in heel Nederland – en zelfs daarbuiten – gemeenten, ministers, Kamerleden, Europarlementariërs, ambassades, particulieren en vele anderen in actie om op grote schaal ondernemers te laten weten hoe belangrijk zij voor ons zijn. ’Want ondernemers zijn niet alleen onmisbaar waar het gaat om economie en werkgelegenheid, maar juist ook sociaal en maatschappelijk’, aldus Vonhof. ‘Ze sponsoren het lokale verenigingsleven, zorgen voor werk voor mensen met een beperking, dragen bij aan leefbare en aantrekkelijke binnensteden en wijkcentra. En zonder ondernemers die hun nek uitsteken en risico durven nemen, halen we ook niet de maatschappelijke doelstellingen die we allemaal zo belangrijk vinden.’

Lees hier het hele artikel.