29 augustus 2023

Het CCV rapport over cybercriminaliteit: hoe goed heb jij het geregeld?

Foto: Kelly Sikkema

Ondernemers zijn regelmatig doelwit van cybercriminelen. Hoe zorg je ervoor dat ondernemers maatregelen nemen tegen cybercriminaliteit? In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid deed het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veilig (het CCV) hier onderzoek naar. Het rapport ‘mkb weerbaar maken tegen cyberbedreigingen is’ vanaf nu beschikbaar.

In mei riepen we jullie op om mee te werken aan het onderzoek van het CCV in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Cybercriminaliteit is een onderwerp wat weinig aan bod komt in de kinderopvang en toch geven een aantal van jullie aan wel eens slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit. Een voorbeeld uit het rapport laat zien dat digitale veiligheid ook van invloed kan zijn op de fysieke gezondheid van de kinderen:

Medewerkers konden niet meer bij medische gegevens van kinderen (medicijngebruik, allergieën, dieetverplichtingen e.d.), locaties waren niet bereikbaar, crisisberichten konden niet meer verzonden worden en de app met alle gegevens van ouders en kinderen werkte niet meer.

Meer informatie over het onderzoek van het CCV kan je vinden op hun website.