16 juni 2023

Geslaagde zomerse algemene ledenvergadering van BK

We blikken graag met jullie terug op een zeer geslaagde algemene ledenvergadering van 14 juni 2023 in de Prodentfabriek in Amersfoort! Het was een stralende dag met een gouden randje door de prachtige muzikale omlijsting van BK-lid Ilse Raasing en Michel van Bavel op een zonovergoten terras. Er was voldoende tijd om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje. Wij vonden het erg fijn om met onze leden in gesprek te gaan en om met elkaar ervaringen te delen.

Een complete herziening van het kinderopvangstelsel… dat maak je niet dagelijks mee. Er staat veel op het spel. En ook al is de start (gelukkig) uitgesteld naar 2027, de minister houdt er voorlopig de vaart in en dus blijft BK dit proces nauwgezet volgen. Gastheer en voorzitter Felix Rottenberg heeft daarom veel interessante sprekers gevraagd om boeiende gesprekken te voeren over wat er nu leeft in de kinderopvang, door hen aan de talkshowtafel uit te nodigen.

In het eerste deel nam Emmeline Bijlsma ons mee in het proces van de afgelopen maanden rondom de voorgenomen stelselwijziging. Met trots stelde zij een groot aantal leden voor, die zich maandenlang buitengewoon hebben ingespannen om de unieke expertise van de pluriforme kinderopvang onder de aandacht te brengen. We waren blij dat Michiel van Dam (Woest Zuid), Nicole Olde Meule (Kinderopvang Borne en Hof van Twente) en Wouter Janssen (Kindergarden) samen met BK-bestuurslid Hubèr Agterberg (ViaViela) aan tafel wilden schuiven om op dit intensieve proces te reflecteren. Ook Martin van Osch van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang vertelde over de impact van het proces op de sector. We keken samen naar mogelijke alternatieven voor de toekomst.

We zijn blij dat er zo’n grote betrokkenheid is bij BK. Jullie kozen unaniem voor de benoeming van vijf nieuwe bestuursleden: Selma Ozkan, Esther Lamers, Laurien Voss-Hanegraaf, Martin van de Ruit en Arthur de Flart. We zijn er trots op dat zij zich actief willen inzetten voor onze vereniging en kijken uit naar de samenwerking.

Graag willen wij hun voorgangers Irene Schimmel, Mark Siep, Rogier Vegter, Stefanie Verrijp en Wouter Janssen bedanken voor hun inzet tijdens hun bestuursperiode.

Na een korte toelichting van Hubèr Agterberg werd ook de jaarrekening unaniem goedgekeurd. Verder lichtte Robin Alma (Humankind) de kwaliteitscode toe. Deze kwaliteitscode is door de sector zelf ontwikkeld en Robin roept alle kinderopvangorganisaties op om zich hierbij aan te sluiten. Ook Myrte van Gurp van PPINK was aanwezig om het belang van de enige beroepsvereniging van pedagogische professionals in de kinderopvang te te onderstrepen.

In het tweede deel van de ALV gingen we in op het hoe en waarom van een doeltreffend en werkbaar stelsel. Welk probleem moeten we echt oplossen? Welke vraagstukken komen dan naar voren en is het plan van het coalitieakkoord de oplossing? Hiervoor hadden we een aantal interessante gasten uitgenodigd om de kaders van een nieuw stelsel met elkaar te verkennen. Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland schoof aan, samen met Bart Snels, Inspecteur-generaal Inspectie belastingen, toeslagen en douane, en voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Ook hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot en Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van ESB, hét platform voor economen in Nederland, dat een dossier over Kinderopvang samenstelt, waren te gast.

BK is voortdurend in gesprek met politiek Den Haag om de belangen van haar leden te vertegenwoordigen. Daarom was het een mooie verrassing dat Tweede Kamerleden Hilde Palland (CDA) en Jacqueline van den Hil (VVD) ons in een persoonlijke videoboodschap wilden toespreken. Zij bedankten alle kinderopvangaanbieders voor hun inzet en mooie werk voor de kinderopvang in heel Nederland. Beide politici onderstreepten nog eens hoe blij ze zijn met het diverse aanbod en de keuzevrijheid die de ouders hebben en hoe belangrijk het is dat dit behouden blijft. Graag blijven ze met ons in gesprek en riepen zij op om vooral onze expertise te blijven delen.

We hebben erg genoten van jullie aanwezigheid en inbreng. Volgende week delen we graag de presentaties met jullie en kunnen we nagenieten van de aftermovie. Dus houd onze site in de gaten!