5 juni 2024

De finalisten uitgelicht: Struin BSO in Wageningen

Dinsdag 11 juni reikt BK de allereerste Speelruimte Award uit. Drie finalisten strijden die dag om de winst. De finalisten geven ieder op hun eigen unieke manier invulling aan speelruimte. Iedere dag lichten wij een finalist uit met hun visie op speelruimte. Eén van de drie finalisten voor de BK Speelruimte Award is BSO Struin in Wageningen!

De visie van Struin
Voor BSO Struin in Wageningen is spel essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen hebben van nature een hele sterke drang en motivatie om te spelen en hun intrinsieke motivatie om nieuwe dingen te leren is dan het grootst. De omgeving heeft een grote invloed op hoe vrij kinderen kunnen spelen. ​

Natuur
Hoewel kinderen in een speeltuin of met speelgoed ook vrij kunnen spelen, ervaren ze volgens Struin pas échte vrijheid in de natuur. Speeltoestellen en speelgoed zijn immers ook ontworpen voor een bepaald doel en sturen de kinderen richting een bepaalde spelvorm. De natuur daarentegen biedt ruwe materialen waaraan een kind zelf betekenis kan geven en is vrij van sturende, door de mens gemaakte objecten. Dit biedt kinderen de mogelijkheid om hun spel en de materialen vanuit hun eigen fantasie te vormen en gebruiken.

Zonder inmenging van volwassenen
Door het vrije spel en de vrijheid van de omgeving krijgen kinderen ruimte om hun creatieve denkproces de ruimte te geven én hebben ze ruimte om te ontdekken wat ze leuk vinden en wat ze willen leren. Kinderen leren de eigenschappen van natuurlijke materialen kennen en passen dit toe bij het construeren van eigen speelgoed. Door vrij spel zonder inmenging van een volwassene en buiten het zicht van de volwassene, raken kinderen meer gemotiveerd te ontdekken en te leren, hiermee leren ze problemen oplossen, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en ontwikkelen weerbaarheid. Op basis van zelfstandigheid worden niveaus gehanteerd. Struin biedt kinderen de kans om echt vrij te spelen in de natuur.

Juryoordeel
Juryvoorzitter Mark Mieras: “Struin is rigoureus in de keuze voor natuurspel. De BSO biedt kinderen de kennis en geeft hun het vertrouwen om voluit te spelen in de natuur, in zomer en winter, in zon en regen.”

Neem hier een kijkje op de website van Struin.

Benieuwd naar de andere finalisten? Ga hieronder naar hun website en lees meer over hun visie.

Wil jij ook weten wie er straks wegloopt met de eerste BK Speelruimte Award en heb je je nog niet aangemeld? Meld je dan nu aan voor de ALV en het Speelruimte event!

De jury is op bezoek geweest bij Struin. Zie hieronder een sfeerimpressie: