3 maart 2021

Brede reactie Scenarioverkenning Vormgeving Kindvoorzieningen

Dinsdag is een brede reactie op de Scenarioverkenning Vormgeving Kindvoorzieningen (SVK) gepubliceerd. De BK is medeondertekenaar van dit stuk omdat de reactie aangeeft dat de kinderopvang, mits van voldoende kwaliteit, een belangrijke rol speelt in het kunnen benutten van kansen voor kinderen én ouders.

Bovendien onderstreept de reactie het belang van het behoud van keuzevrijheid van ouders, keuzevrijheid van kinderopvang- en onderwijsorganisaties, diversiteit van het aanbod en de kwaliteit en innovatieve kracht van de kinderopvang. Samenwerking tussen álle partijen rond het kind en zijn gezin wordt benadrukt en last but not least pleiten de ondertekenaars ervoor dat het nieuwe systeem eenvoudig en voor alle ouders begrijpelijk is, waarmee de kans op terugvorderingen tot een minimum wordt beperkt.

De kinderopvang in Nederland behoort tot de top 3 van Europa. Op deze basis van zeer hoge kwaliteit willen wij verder bouwen. De kinderopvang draagt bij aan een toekomstgerichte ontwikkeling van kinderen en biedt de mogelijkheid aan ouders om te werken. BK is daarom voorstander van een bredere toegankelijkheid van de kinderopvang, waarbij arbeid niet meer de bepalende factor is, waardoor meer kinderen dezelfde ontwikkelingskansen krijgen. Daarbij is een eigen bijdrage van ouders van belang, want juist vrije prijsbepaling stelt ondernemende organisaties in staat net dat extra beetje kwaliteit te bieden, te innoveren en te investeren.

We pleiten met kracht voor een goed doordachte aanpak met een soort ingroeimodel. We willen immers de kwaliteit hoog houden en voorkomen dat er lange wachtlijsten ontstaan waardoor de toegankelijkheid in de praktijk beperkt wordt. Daarover gaf Emmeline Bijlsma vorige week nog een interview in Kinderopvangtotaal. Daarom zijn we er voorstander van om in de komende kabinetsperiode de arbeidseis los te laten voor kinderen van 0 – 4 jaar voor 2 dagen per week. Voor de BSO zijn we samen met onze partners ideeën aan het ontwikkelen voor een landelijke innovatie en kwaliteitsregeling in kwetsbare wijken en buurten, zodat de kinderen die dat het hardste nodig hebben twee keer per week naar de BSO kunnen.

Lees hier de Reactie SVK van de partijen.