13 april 2021

BK praat in Radio1 programma Pointer over uitvoerbaarheid van gratis kinderopvang

Na de toeslagenaffaire is de roep om de kinderopvang te hervormen groot. Het zou zelfs helemaal gratis moeten worden vinden D66, PvdA, Groen Links en SP. Gratis kinderopvang klinkt mooi maar uit onderzoek van het radio1 programma Pointer bleek dat er al in 2019 een groot personeelstekort was. Pointer vraagt zich daarom af: zijn die plannen wel haalbaar? BK-directeur Emmeline Bijlsma was zondagavond 11 april te gast in Pointer om de stand van zaken te bespreken: We hebben nog steeds een heel groot personeelsprobleem. Er zijn nog steeds wachtlijsten, dus als de plannen voor gratis kinderopvang per onmiddellijk zouden worden ingevoerd, dan zeg ik: werkende ouders maak je borst maar nat, ga maar vast op zoek naar je informele oppas, want je komt voor een dichte deur te staan.”

Bijlsma waarschuwt voor de herhaling van het jojobeleid in de kinderopvang waar kinderen en ouders de dupe van zullen worden. De uitvoerbaarheid van plannen voor de toekomst van de kinderopvang is waar het nu om zou moeten draaien. Want naast het personeelstekort waar in Pointer over wordt gesproken zijn er ook onvoldoende locaties die op korte termijn kunnen worden ingericht voor kinderopvang.

In het radio1 programma werd de vraag gesteld of er misschien een denkfout wordt gemaakt in de wens het toeslagenschandaal op te willen lossen door gratis kinderopvang als oplossing te zien? Bijlsma beaamt deze conclusie: “Als we een ding hebben geleerd van de toeslagenaffaire dan is het: heb oog voor de uitvoering en wees behoedzaam en doordacht als je nieuwe wetgeving wil maken en implementeren. Pieter Omtzigt is degene die dat ook zelf in het debat met de Tweede Kamer zelf naar voren heeft gebracht, jongens dit is wat we ervan hebben geleerd, dus wees voorzichtig, ga niet heel snel een nieuwe wet maken waar allerlei politieke verlangens in het mandje worden gegooid, waardoor we uiteindelijk op hele korte termijn een onuitvoerbare wet willen implementeren, dat is de les die we echt hebben moeten leren van de toeslagenaffaire.”

Op de vraag wat BK wél wil geeft Bijlsma aan dat op korte termijn binnen het huidige toeslagenstelsel de toegang tot kinderopvang kan worden verbreed. Ze pleit daarnaast voor een verhoging van de toeslag die ouders ontvangen. Bovendien pleit ze ervoor de maximum tarieven te verhogen, juist dat kan een grote impact hebben voor de lagere inkomens.

Wil je het hele interview beluisteren, klik dan op deze link.