
BK en BMK hebben samen met 26 andere organisaties een afsprakenkader ondertekend waarmee wij de intentie uitspreken sociaal te willen incasseren. Sociale incasso kenmerkt zich door vroegtijdig persoonlijk contact over betalingsachterstanden, betalingsregelingen op maat, zo laag mogelijke incassokosten en doorverwijzing van financieel kwetsbare huishoudens naar passende ondersteuning. Zo dragen we bij aan een land met minder in plaats van meer schulden. Hare Majesteit Koningin Máxima woonde, vanuit haar rol als erevoorzitter van SchuldenlabNL, deze actiebijeenkomst bij Vattenfall in Amsterdam bij. Ook staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken (Ministerie Justitie & Veiligheid) en staatssecretaris Participatie en Integratie Jurgen Nobel (Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid) waren hierbij aanwezig.
Jaarlijks worden er circa 9,5 miljoen incassozaken gestart. Ruim 700.000 huishoudens hebben te maken met problematische schulden. Circa 42 procent van de volwassenen had één of meer betalingsproblemen (Rapport Sociaal Incasseren, 2024). Diverse schuldeisers hebben al nieuwe methoden ingevoerd die aansluiten bij het principe van sociaal incasseren. Zo wordt bij het innen van vorderingen rekening gehouden met de financiële draagkracht van mensen.
Met het ondertekenen van het Afsprakenkader vandaag spreken de betrokken partijen zich uit om vanaf vandaag met elkaar op brede schaal sociaal incasseren toe te passen en om deze wijze van incasseren tot de nieuwe norm voor incasseren te maken.
Naast dit Afsprakenkader is er ook een samenwerkingsprogramma met het Rijk ondertekend, gericht op het bevorderen van een sociale invorderingspraktijk door samenwerking en kennisuitwisseling tussen publieke en private partijen.
Wat betekent dit voor jou als kinderopvangorganisatie?
In onze sector wordt sociaal incasseren vaak al toegepast. Door het tekenen van Afsprakenkader spreekt BK de ambitie uit om nog meer in te zetten op sociaal incasseren en leden aan te moedigen uitvoering te geven aan een sociale incassopraktijk. Binnenkort ontvang je een uitnodiging voor een online bijeenkomst waarin we het Afsprakenkader toelichten en je meer vertellen over hoe je hier als kinderopvangorganisatie mee aan de slag kunt. Houd hiervoor de agenda in de gaten!

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Koningin Máxima zet zich sinds 2022 als erevoorzitter hiervoor in. De actiebijeenkomst op 25 maart was een actiebijeenkomst georganiseerd door SchuldenlabNL en de werkgroep sociaal incasseren van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG).