20 juli 2023

Aanpassing vaste-gezichtencriterium en kwaliteitseisen bso niet 1 januari, maar 1 juli 2024

Foto: Charlein Gracia

De aankomende aanpassingen in de kwaliteitseisen die per 1 januari 2024 in werking zouden treden zijn uitgesteld naar 1 juli 2024. Het gaat om de maatregel gericht op de inzet van beroepskrachten in opleiding als vast gezicht en drie maatregelen om ruimte te bieden aan de buitenschoolse opvang.

De ingangsdatum is gewijzigd om de reacties uit de internetconsultatie en uitvoeringstoetsen zorgvuldig te verwerken en de sector nog steeds voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden na publicatie van het besluit. De maatregelen zijn toegelicht op pagina 11 van deze Kamerbrief van 26 april 2023. De demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigde de nieuwe ingangsdatum aan op pagina 4 van deze Kamerbrief van 10 juli 2023.

Uiteraard ziet de BK het belang in van een zorgvuldig proces maar we zien ook de urgentie voor de sector. Het doel van dit aanpassingstraject was om de kwaliteitseisen die knelden in de praktijk op korte termijn op te lossen. De kwaliteitseisen in de huidige regelgeving knellen, zeker in combinatie met de huidige personeelskrapte en werkdruk in de sector. De sector is dan ook aan het wachten op het wetswijzigingsbesluit. Papier is geduldig maar de praktijk is dat niet meer en heeft behoefte aan het oplossen van de huidige knelpunten. De BK is het gesprek over dit uitstel aangegaan met het ministerie. Het uitstel betreft de onderstaande maatregelen.

Samenvatting wijziging vaste gezichtencriterium
Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de grootte van de stamgroep, krijgt een kind een aantal vaste gezichten toegewezen. Op iedere dag het kind aanwezig is, moet ook een van de vaste gezichten aanwezig zijn. Vanuit de aanpassing van het Besluit kwaliteit kinderopvang krijgt een kinderopvangorganisatie de mogelijkheid om beroepskrachten in opleiding als vast gezicht in te zetten. Daardoor kan een grotere groep beroepskrachten als vast gezicht gaan fungeren. Bij deze mogelijkheid gelden wel een aantal voorwaarden die als doel hebben om de emotionele veiligheid voor het kind te beschermen en te voorkomen dat de werk- en mentale druk van beroepskrachten (in opleiding) niet hoger wordt.

Samenvatting wijzigingen Buitenschoolse opvang
In het besluit worden drie kwaliteitseisen gewijzigd die betrekking hebben op de buitenschoolse opvang:

  1. De beroepskracht-kindratio wordt op het niveau van de kinderopvanglocatie berekend (in plaats van op groepsniveau).
  2. Het kindercentrum-overstijgend opvangen tijdens schoolvrije periodes wordt vereenvoudigd. Zo hoeven er geen aparte afspraken in contracten tussen ouder en houder opgenomen te worden. Ook wordt duidelijker aan welke voorwaarden wel voldaan moet worden.
  3. Het wordt mogelijk om anders-gekwalificeerde beroepskrachten, zoals iemand met een achtergrond in muziek, sport of natuur, formatief in te zetten.