Oorlog in Oekraïne – BK in actie

Oorlog in Oekraïne – BK in actie

Het houdt ons dagelijks bezig, een oorlog dichtbij met potentie voor een nog groter conflict en een stroom vluchtelingen die onze kant op komt. Iedereen zoekt naar een manier om hier zelf mee om te gaan en, pro-actief als de kinderopvang is, de handen uit de mouwen te steken.

Wat doet BK?
Op dit moment steken wij in op een aantal hoofdlijnen:

  • We onderzoeken via het ministerie van SZW of we aan kunnen schuiven bij het nationale crisisteam wat deze week is opgericht o.l.v. de minister van Justitie.
  • We willen jullie van informatie voorzien over hoe je het begrip ‘oorlog’ een pedagogische plek kunt geven in het contact met kinderen.
  • We delen graag best practices van organisaties die slimme projecten hebben opgezet om te kunnen ondersteunen.
  • We hebben contact met onze juristen van DKVA over wat je als houder wel en niet kunt doen in deze context

Oorlog en kinderen
Voor de gevluchte kinderen is dit een traumatische gebeurtenis, maar ook kinderen uit Nederland bij jou op de opvang kunnen hier last van hebben. Welke vorm van informatie is passend bij welke leeftijd? Hoe ga je als pedagogisch medewerker om met zo’n situatie? Hoe geef je hier vorm aan?

Klik hier voor een pedagogische blik met o.a. een mooi voorbeeld van BK-lid Human Kind.

Mag ik vluchtelingen opvangen?
Er is een onderscheid tussen de status van asielzoekers en vluchtelingen. Dit is belangrijk voor de vorm die je kiest om opvang te organiseren. Uiteraard is er geen onderscheid in leed.

Vluchtelingen uit Oekraïne zijn op dit moment vooral vrouwen en kinderen. Tot nu toe worden zij bij familie en vrienden of in sportcentra opgevangen en vooralsnog niet in AZC’s omdat zij overwegend geen asiel aanvragen maar hopen terug te keren naar hun land. We weten niet hoe lang deze toevlucht gezocht zal blijven worden. Wij gaan er voor nu van uit dat de vrouwen hier niet komen werken en dus ook geen recht hebben op kinderopvang.

Desondanks zien we dat opvang in welke vorm dan ook van belang is in het welkom heten en steunen van mensen die vluchten. Voor de moeders kan het een moment van rust zijn na een lange tijd van permanente alertheid en voor kinderen is het van belang om met andere kinderen omringd te zijn en plezier te maken.

Binnen de wet Kinderopvang kan vrijwel niets. Er is al een coulanceregeling en of er wel/niet gehandhaafd gaat worden bij overtreding van de BKR is nu niet aan ons. Wij raden iedereen aan om vooral een lokale coalitie van burgermeester, wethouders, sociale partners, GGD en Vluchtelingenwerk te organiseren om hier vorm aan te geven. BK zal tegelijkertijd contact met VNG en GGD-GHOR onderhouden om te zoeken naar mogelijkheden en houden jullie daarvan op de hoogte.

Heb je twijfels over of je verzekering e.e.a. dekt? Onze jurist adviseert: bel met je verzekering. Elke regeling is anders en het is goed om jezelf daarvan op de hoogte te stellen voordat je aan de slag gaat.

Wil je meer weten wat je in het algemeen kunt doen voor de Oekraïense vluchtelingen?
Klik hier voor informatie van Vluchtelingenwerk. 

Gastouder en vluchtelingen opnemen?
Wil je als gastouder vluchtelingen opnemen in je gezin? Je gastvrijheid wordt erg gewaardeerd. Realiseer je wel dat elke volwassene in je huis geregistreerd en gekoppeld moet worden in het PRK. Dat is voor vluchtelingen niet mogelijk. Dit heeft dus invloed op je gastouderopvang. We zoeken dit nog verder uit en houden jullie op de hoogte.

Goede voorbeeld?
Klik hier voor enkele best practices van BK-leden en schroom niet om ons meer voorbeelden te mailen.