Nieuwsbericht

Sneltesten in de Kinderopvang

Half februari sprak BK-voorzitter Felix Rottenberg in onze podcast met Jaap Goudsmit, de bekende onderzoeker die o.a. veel onderzoek deed naar AIDS en de laatste tijd veel heeft gepubliceerd en gesproken over het Corona-virus.

In het gesprek vertelt Goudsmit o.a. dat waarschijnlijk meer kinderen besmet zullen raken door de nieuwe varianten van het Corona-virus en de opening van kinderopvang en basisscholen, maar dat volwassenen om hen heen in de meeste gevallen de bron van de besmettingen zijn. Dit zijn de ouders en de pedagogisch medewerkers. Om de kinderen in quarantaine te laten gaan heeft dan niet zo veel zin: het zou veel beter zijn als de PM-ers en de ouders zichzelf iedere dag zouden testen met een sneltest. Daarmee komt het virus niet binnen bij de kinderen en kunnen we de kinderen hun vrijheid weer teruggeven zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen. De kosten voor dit testen zouden voor rekening van de overheid moeten zijn. Dat kost wel geld maar is per saldo goedkoper dan de huidige situatie, en behoort tot de taak van de beschermende overheid.

Naar aanleiding van dit gesprek zijn we direct met het ministerie van SZW in overleg gegaan om te bespreken of en hoe deze aanpak zou kunnen worden gerealiseerd. In het VK en in Oostenrijk is deze strategie recent ook ingezet.

Op dit moment zijn er in Nederland nog nauwelijks goedgekeurde sneltesten beschikbaar die zelf kunnen worden uitgevoerd. Maar daar wordt hard aan gewerkt, en als we de berichten in de pers mogen geloven, duurt het niet lang meer. Minister De Jonge verwacht dat de sneltesten op korte termijn in de supermarkt verkrijgbaar zullen zijn. En Minister Kaag, lijsttrekker van D66, bepleitte de afgelopen week dat vanaf half april het zelf sneltesten de opening van de samenleving mogelijk moet maken.

Wij begrijpen de vaccinatie-strategie van het kabinet: kwetsbare groepen eerst zodat de zorg wordt ontlast. Maar we zien het effect van alle maatregelen op kinderen en jongeren en we willen heel graag dat zij hun pad van ontdekken en ontwikkelen weer voort kunnen zetten.

Daarom zetten wij de komende weken in op sneltesten van PM-ers en ouders van jonge kinderen.

Coronavirus