Update BSO Bus

18 december 2020

Update BSO Bus

Gisteren informeerde we jullie over een smeulende accu bij een BSO Bus. Op basis van de informatie van de fabrikant geven we jullie een nieuwe update. Vrij gedetailleerd gezien het vergrootglas waar het voertuig onder ligt.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau, ingeschakeld door de opstalverzekeraar, heeft het voertuig, de constructie en de accu onderzocht. Deze constateert dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk in de accu zelf ligt. Er is waarschijnlijk een storing ontstaan op celniveau van de accu. De storing heeft ervoor gezorgd dat de batterij heet is geworden, met rookontwikkeling tot gevolg. De metalen behuizing van de accu heeft er daarna voor gezorgd dat de inhoud van de accu (de losse cellen), en hiermee ook de warmte, geconcentreerd is gebleven in de accubehuizing.

Momenteel is er op basis van deze bevindingen geen aanleiding om de situatie anders te zien dan een incident. De onderzoekers zullen samen met de leverancier van de accu’s verder onderzoek doen naar de betreffende accu om zo tot een definitieve conclusie te kunnen komen.

De fabrikant gaat in zijn communicatie in op de vraag wat er was gebeurd als er kinderen in de BSO bus hadden gezeten. Wanneer er zich tijdens het rijden een storing in de accu zou voordoen, schakelt deze uit. De stroom wordt hierna onderbroken en de BSO bus zal gecontroleerd tot stilstand komen. Een verhittingsproces uit zich in eerste instantie in geur en rook, en kan ontstaan in een tijdsbestek van enkele uren. Hierdoor is er voldoende tijd om kinderen te evacueren.

Daarnaast geeft de fabrikant het advies om voertuigen met deze (Lithium) accu niet binnen in de opvanglocatie te stallen. Zet het voertuig buiten, onder een afdak of in een externe opslagruimte.

We houden jullie op de hoogte van de verdere uitkomsten van het onderzoek naar de accu.

Gerelateerde dossiers Personenvervoer