Reconstructie Stint-drama door RTL Nieuws

30 oktober 2018

Reconstructie Stint-drama door RTL Nieuws

RTL Nieuws heeft zich na het ongeval in Oss op 20 september verdiept in de toelating van de Stint op de Nederlandse wegen. En de manier waarop het ministerie daarna de Stint verbood. Lees hier hun uitvoerige reconstructie, met als belangrijkste conclusies:

  • Het ministerie en de inspectie hebben een foutieve, onvolledige politieverklaring over incidenten in Amsterdam gebruikt om de stint van de weg te halen.
  • Al op de dag van het ongeval in Oss wilden ambtenaren van het ministerie de stint verbieden; om 16.30 lag een concept-intrekkingsbesluit voor de minister klaar.
  • De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kwam er op de dag van het ongeluk achter dat ze nooit toezicht hebben gehouden op de stint. Omdat snel bleek dat de inspectie onvoldoende technische kennis had, moest er een extern veiligheidsonderzoek komen. Daarmee leek het lot van de stint bezegeld.
  • Het ministerie heeft de Tweede Kamer eenzijdig, onvolledig en mogelijk onjuist ingelicht in de nasleep van Oss.

Deze reconstructie van RTL Nieuws, voorzien van bronmateriaal, is verschenen in de aanloop naar het Algemeen Overleg (AO) in de Tweede Kamer. Dit vindt plaats op donderdagavond 1 november van 18:00 tot 21:00 uur in de Thorbeckezaal. De agenda en bijbehorende vergaderstukken van het AO staan hier. Dit openbare overleg is donderdagavond live te volgen via de livestream op de site van de Tweede Kamer.