12 april 2021

Verplichte Gegevensaanlevering Belastingdienst per wet geregeld, ingroeiperiode verlengd

Het demissionaire kabinet heeft besloten dat de Verplichte Gegevensaanlevering bij de Belastingdienst door Kinderopvangorganisaties bij wet geregeld gaat worden. Dat schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. Hierdoor kan deze verplichting niet per 2021 in werking kunnen treden. De ingroeiperiode, die volgens minister Koolmees van SZW overigens erg succesvol is gebleken, wordt daarmee verlengd.

De maandelijkse verplichte gegevensaanlevering bij de Belastingdienst door kinderopvangorganisaties is één van de maatregelen uit het Verbetertraject Toeslagen dat in 2018 gestart is. Hierdoor kan de DG Toeslagen veel sneller signaleren dat er mogelijk een verandering is in de situatie van ouders en daardoor op tijd ouders een signaal geven dat ze wellicht gegevens moeten wijzigen. Zo voorkomt de Dienst Toeslagen hoge terugvorderingen (of nabetalingen).

Rol BK
De BK heeft, conform advies van onze Adviesraad Financiën & Economie, constructief meegedacht met dit onderdeel van het Verbetertraject en heeft voorgesteld een convenant te sluiten voor de gegevensaanlevering. Dit idee is door de verschillende partijen goed ontvangen. Wij zullen op korte termijn dan ook verder in gesprek gaan met het ministerie van SZW en de Dienst Toeslagen over dit idee van onze leden.

Over de voortgang blijven we uiteraard publiceren. Lees hier de volledige Kamerbrief.