27 mei 2022

Vaccinatie en de kinderopvang

Zoals jullie wellicht bekend is, heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel -dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid moest bieden om kinderen te weigeren die niet tegen besmettelijke kinderziektes zijn ingeënt- niet aangenomen. De achterliggende reden is dat de COVID-19-vaccinaties ook onder deze discussie vielen. De consensus in de Eerste Kamer was om (nog steeds) geen vaccinatieplicht in te voeren. Dit neemt niet weg dat de achterliggende problematiek van een dalende vaccinatiegraad in Nederland voor de andere besmettelijke ziekten naast COVID-19 moet worden opgelost. De Brancheorganisatie Kinderopvang blijft daarom de Rijksoverheid oproepen haar verantwoordelijkheid hierin serieus te nemen en concrete actie te ondernemen om de vaccinatiegraad te verhogen.

Door het niet aannemen van het wetsontwerp blijft ook de juridische kant van het wel of niet weigeren op basis van vaccinatie onzeker. Er blijft in Nederland geen wettelijke vaccinatieplicht en in de wet is ook niet (duidelijk) opgenomen dat een houder een kind mag weigeren, omdat het niet gevaccineerd is. Ook de jurisprudentie geeft hierover geen uitsluitsel.

Door het uitblijven van concrete maatregelen blijven kinderen ook op de kinderopvang een risico lopen besmet te worden met een besmettelijke kinderziekte. De mazelen is hiervan een treffend voorbeeld. Voor kinderen kunnen de mazelen dodelijk zijn. Kinderen kunnen tot hun 14e maand niet tegen de mazelen gevaccineerd worden. Zij zijn dus niet beschermd als een ongevaccineerd kindje op de groep besmet raakt met de mazelen.

Volgens een aantal advocaten is het binnen de huidige wetgeving echter wel al mogelijk om kinderen die niet tegen de mazelen zijn ingeënt, te weigeren op locaties waar ook kinderen onder de 14 maanden worden opgevangen. Dit is nog niet bevestigd of ontkracht door een rechterlijke uitspraak.

Overweeg je als houder kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn? Betrek altijd je OR/PVT hierbij en vraag advies aan je oudercommissie. Leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang kunnen ook advies vragen aan de juridische helpdesk (juridisch@kinderopvang.nl of tel. 020 8965133).