8 december 2022

Stichting PAWW heeft de bijdrage voor 2023 vastgesteld

PAWW staat voor de Private Aanvulling op de WW (3e WW-jaar) en WGA. De werkgever regelt (sinds september 2018) dat de PAWW-bijdrage van het brutosalaris van de medewerker af gaat. Deze bijdrage gaat via de werkgever naar Stichting PAWW. Medewerkers kunnen van de Stichting PAWW een uitkering krijgen. De medewerker kan deze uitkering maximaal 14 maanden krijgen. Ze moet dan wel aan de voorwaarden voldoen. De Stichting PAWW laat ieder jaar weten hoe hoog de PAWW-bijdrage is.

De gezonde financiële positie van het fonds en aanhoudende lage werkloosheid spelen een belangrijke rol bij de vaststelling van de bijdrage. Vooral de ontwikkeling van de PAWW-uitkeringen en het vermogen zijn hierop van invloed. De huidige ontwikkelingen leiden tot een lagere deelnemersbijdrage in 2023. De bijdrage voor 2023 vastgesteld op 0,15% van het brutoloon. Voor 2022 bedraagt de bijdrage 0,2%. Hiermee wijkt het bestuur af van het verwachte bijdragepad.

De aansluiting bij Stichting PAWW gaat via zogenaamde verzamel-cao’s. Hierin is voor meerdere branches tegelijk, Kinderopvang (en jeugdzorg en sociaal werk) de afspraak over de private aanvulling WW/WGA ondergebracht.

Let op
Voor de eerste salarisverwerkingen van 2023 is het van belang dat het nieuwe percentage wordt doorgevoerd. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de juiste aangifte op basis van het nieuwe bijdragepercentage vanaf de eerste salarisverwerking van 2023 en voor het informeren hun werknemers over de aangepaste premie. Voor de correcte uitvoering van de regeling is het noodzakelijk dat werkgevers de juiste bijdrage inhouden bij de werknemers en afdragen aan Stichting PAWW. De Stichting dient dit aan te kunnen tonen en neemt daardoor jaarlijks een met accountant EY een steekproef af onder werkgevers.

Meer informatie is te vinden op de site van KinderopvangWerkt en de site van de Stichting PAWW.

Vragen kunnen rechtstreeks aan Stichting PAWW gesteld worden de werkgeverstelefoon 088 230 2331.