13 oktober 2022

FD: Kinderopvangorganisaties kritisch op plannen stelselherziening

Kinderopvangorganisaties kijken kritisch naar de kabinetsplannen voor een nieuw financieringsstelsel. De overheid wil het na de pijnlijke kinderopvangtoeslagaffaire dolgraag eenvoudiger en begrijpelijker maken voor ouders, maar daarbij wordt voorbijgegaan aan de personeelstekorten in de sector. Ook dreigt de aandacht voor kansengelijkheid te verdwijnen. Dat meldt het Financieel Dagblad vandaag.

BK-directeur Emmeline Bijlsma: ‘De hoge inkomens zullen er enorm van profiteren als straks, onafhankelijk van het inkomen, 96% van de kinderopvangkosten wordt vergoed. De gezinnen met de laagste inkomens gaan er met deze plannen nog steeds op achteruit. De kosten van de 96% inkomensonafhankelijke vergoeding worden namelijk deels gedragen door het afschaffen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). De beleidsvoornemens zullen ertoe leiden dat de hoogste inkomens, vanaf € 80.000, er enkele duizenden euro’s per jaar op vooruit gaan, sommigen zelfs meer dan € 10.000 euro. De laagste inkomens zullen er nog steeds bijna 10% netto op achteruit gaan. ‘De toegankelijkheid van de kinderopvang klapt in elkaar,’ aldus Bijlsma.

Bij uitvoerders bestaan overigens vraagtekens over de haalbaarheid van begin 2025 als ingangsdatum van het nieuwe kinderopvangstelsel.

Effecten verhogen vergoedingspercentage KOT naar 96% en afschaffen IACK

Lees het volledige artikel op FD.nl.