26 mei 2022

BK in de media: op tv en radio bij Een Vandaag

In de tv-uitzending van Een Vandaag werd de haalbaarheid van de toekomstplannen voor de kinderopvang in Nederland besproken. Presentatrice Roos Moggré opende het item: “Het kabinet wil dat kinderopvang over drie jaar zo goed als gratis wordt, maar de branche maakt zich zorgen. Als nog meer ouders hun kind naar de opvang brengen worden de wachtlijsten nog langer en personeel is nu al amper te vinden.”

BK-lid Johan Vriesema, directeur van Floreokids vertelt hoe nijpend het tekort is in de praktijk: “We kunnen eigenlijk geen kinderen meer plaatsen. Wij sluiten gemiddeld genomen één groep per week, omdat we anders op het laatste moment de bezetting toch niet rond krijgen.” Esther Hagenaars, pedagogische professional bij Floreokids, heeft bewust voor de kinderopvang gekozen omdat haar werk zoveel voldoening geeft door de band die ze heeft met de kinderen, die iedere dag weer blij zijn dat ze er is. Maar ze vertelt ook: “we hebben geen mensen die het kunnen opvangen, van mij mag iedereen komen, maar dan hoop ik wel dat ik stabiele vaste collega’s heb.”

Johan Vriesema legt uit dat het niet makkelijk is om in deze arbeidskrapte personeel te vinden: “Als mensen bij ons komen solliciteren dan leggen ze eerst hun eisenpakket op tafel. Meer salaris, meer uitdagend werk, maximaal aantal contracturen en als je daar een dag of twee over twijfelt dan hoef je niet meer terug te bellen, want dan hebben ze ergens anders een baan.”

Minister van Gennip zegt dat het aan de werkgever is om het vak aantrekkelijk te maken door middel van arbeidsvoorwaarden, roosters en cultuur op de werkvloer. Vriesema vindt dat wel erg gemakkelijk gedacht van de minister: “Bij een goed idee hoort ook met elkaar nadenken hoe je het mogelijk kan maken. Dat gaat verder dan de bal terugkaatsen door te zeggen dat je het vak maar aantrekkelijk moet maken.” Ook Emmeline Bijlsma kaatst de bal terug naar de minister: “Als de minister dit zegt, dan nodig ik de minister van harte uit om dat uurtarief echt goed te verhogen, rekening houdend met de loonstijgingen die we al hebben gegeven, maar ook graag zouden willen geven.”

Doordat meer kinderen naar de kinderopvang gaan, wil de minister meer ouders verleiden doordat zij straks het dubbele vergoed krijgen. De branche verwacht precies het tegenovergestelde en onderzoek van het CPB sluit daarbij aan. “Ouders kunnen juist besluiten om minder te gaan werken”, aldus Emmeline. “Want als de kinderopvang zo goedkoper wordt, dan hou je dus meer geld over in je portemonnee en dan kan je dus een dagje minder gaan werken om hetzelfde inkomen te houden.”

Ook benadrukt Emmeline dat het rijke gevarieerde aanbod van de kinderopvang in Nederland hard nodig is om de vraag aan te kunnen.

Kijk hier de uitzending terug. (Het is het derde onderwerp in de uitzending.)

Radio1 Een Vandaag

Ook op radio1 werd Emmeline geïnterviewd over de haalbaarheid van de plannen van het kabinet.

Luister hier vanaf minuut 04.07 het radio-interview terug.