2 december 2022

BK in de media: NOS Radio 1 journaal over gevolgen personeelstekort voor kwaliteit

Vanmorgen was BK-directeur Emmeline Bijlsma te gast in het NOS Radio 1 Journaal, over de impact van het aanhoudende personeelstekort op de kwaliteit van de kinderopvang. Directeur Ton Coenen van GGD GHOR Nederland zei vanmorgen in de uitzending dat de toezichthouders tijdens inspecties steeds vaker tekortkomingen zien, meestal door personeelstekorten. Ook Myrte van Gurp, directeur van beroepsvereniging PPINK, was te gast om te reageren op de zorgen over de kwaliteit.

Kinderopvangaanbieders staan volgens Bijlsma voor een enorm dilemma: “Proberen we toch met man en macht de groep open te houden en dus een concessie doen aan de kwaliteit, of sluiten we de groep? Iedere dag weer moeten aanbieders die keuze maken.”

De relatie van de pedagogisch professional met de kinderen is bepalend voor de kwaliteit van de opvang. Die staat door het personeelstekort onder druk, helemaal nu het tekort al zo lang zo nijpend is. Bijlsma: “We moeten gaan kiezen voor onze pedagogisch professionals. Want die zijn van doorslaggevend belang voor de kwaliteit.”

Luister hier het hele fragment terug.