BK in de media

BK in de media

RTL nieuws  
Op 5 januari werd het personeelstekort besproken in de uitzending van RTL Nieuws. Kinderopvangorganisaties door het hele land willen graag uitbreiden maar het lukt ze niet door het personeelstekort. Extra opvanglocaties zijn hard nodig want de wachtlijsten met ouders die opvang willen voor hun kind blijven maar groeien. RTL hield een rondgang onder kinderopvangorganisaties en ruim een meerderheid zegt dat de wachtlijsten langer worden bij hen door het personeelstekort. De helft zou graag uitbreiden maar zegt dat niet te kunnen door dat tekort aan personeel. Vanaf 2025 wil het kabinet de kinderopvang bijna gratis maken maar dat kan zorgen voor een bijeffect. Als iets schaars is maak je het niet gratis. Dan zorg je juist dat de prijs ertoe leidt dat er een slimme verdeling is. En dat je zorgt dat de mensen die het het hardst nodig hebben die opvang ook krijgen zegt Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang. 

Bekijk hier het fragment terug vanaf 03:31.

NPO Radio 
Dit weekend was Monique Dongelmans, directeur van Kinderopvang Mundo, te gast bij WNL in de Kantine op NPO Radio. Bijna gratis kinderopvang in 2025 is niet haalbaar, waarschuwt Dongelmans. Ze wijst naar de enorme personeelstekorten, waardoor bij kinderopvangplekken in het hele land wachtrijen zijn ontstaan. "Wij hebben de afgelopen periode vaak een lastige boodschap moeten brengen aan onze klanten." 

En er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. "We hebben altijd de situatie gehad waarin als de vraag toenam, we ook het aanbod konden aanpassen. Maar de vraag is enorm gestegen. Toen ik begon was het zo dat ongeveer 25 procent van de ouders werkten. Nu is dat 80 procent. Op een gegeven moment is de rek er een keer uit." 

Luister hier de uitzending terug. 

EditieNL   
Naast het personeelstekort stond het geven van paracetamol op de kinderopvang ook ter discussie in het nieuws. De meeste kinderopvangen geven uit principe geen paracetamol gaf EditieNL aan. Volgens huisarts Bernard Leenstra is dat onnodig en hij pleit voor een andere aanpak. “Sommige kinderen hebben een lichte verhoging of een beginnende verhoging. Voor de kinderen kan een paracetamolletje volgens hem een wondermiddel zijn. Het kan zomaar betekenen dat je die kinderen een paracetamolletje geeft en ze echt urenlang helemaal geen klachten hebben, zegt Bernard Leenstra. Ook de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOINK) vind het een goed idee als de richtlijnen voor het toedienen van paracetamol wat versoepeld worden omdat ouders vaak te snel worden gebeld om een kind op te halen. Ook BK-lid Ilse Raasing, directeur van SKW,  werd geïnterviewd en gaf aan absoluut geen medicatie te laten toedienen door medewerkers. Ook al is het maar een paracetamolletje. Zij gaf aan: Niet iedere ouder staat te juichen op het moment dat je belt en dat snap ik ook heel goed. Daarom zijn we ook behoudend. Maar als een kind ziek is, is het ziek en moet het naar huis. In het artikel 'Paracetamolletje prima?! ‘Een ziek kind hoort thuis’' in Kinderopvang Totaal worden de vele reacties op het optinieartikel van huisarts Bernard Leenstra beschreven. De overgrote meerderheid is het niet eens met de mening van de huisarts. De strekking van de meeste reacties is dat een ziek kind thuis hoort te zijn. Ze belichten hierbij vooral het perspectief van het kind. 

Bekijk hier het fragment van EditieNL terug vanaf 00:42.

Bekijk hier het artikel in KinderopvangTotaal.