3 november 2021

BK, BOinK en Nysa trekken samen op inzake de kosten van kinderopvang

In de week van 29 november zal de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid bespreken, inclusief de kinderopvang. BK, BOinK en Nysa hebben voorafgaand aan de behandeling gezamenlijk input geleverd aan Kamerleden, die deze hebben kunnen gebruiken voor hun vragen in de voorbereiding.

Gezamenlijk schreven wij o.a. aan de Kamerleden: “Wij stellen vast dat de begroting de toegankelijkheid van de kinderopvang op geen enkele wijze bevordert en dus geen oplossing biedt voor gezinnen met lage inkomens die afhaken of niet instromen in de opvang omdat de maximum uurprijs al jaren onvoldoende dekking biedt. Dit komt door:

  • De indexering van de toeslagtarieven (0,51%) is een fractie van de werkelijk kostenstijgingen (± 2,5%) in de branche. De kloof tussen toeslagtarief en werkelijke tarieven zal weer groter worden.
  • De verruiming van de “koppeling gewerkte uren BSO” moet worden betaald door de middeninkomens, die een lager % KOT zullen krijgen.
  • Om de kwaliteit van de gastouderopvang te verbeteren wordt gekozen voor meer controles in plaats van meer kwaliteit, en de financiering ervan is onduidelijk.”

BK zet zich al sinds maart in voor een beter toeslagtarief
Wij zijn bezorgd over de te beperkte verhoging van het toeslagtarief voor volgend jaar, én de verlaging van de toeslagpercentages. Wij spraken ons daar eerder in maart over uit toen deze verhoging ter internetconsultatie werd voorgelegd en in september nogmaals. We hebben het punt geagendeerd in het sector-brede overleg met het ministerie. Kamerleden hebben wij hierover uiteraard geïnformeerd, en dat zullen we ook blijven doen. Want de kinderopvang in Nederland is toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief sterk, en het is belangrijk dat we dat zo houden.

Samenwerking Boink en Nysa
We zijn blij dat we voor de begrotingsbehandeling de handen ineens hebben kunnen slaan met Boink en Nysa. Zo laten we zien dat aanbieders en ouders hier zij aan zij staan.

Concrete vragen Kamerleden
Onze input is zichtbaar in de vragen die gesteld zijn door Kamerleden ten aanzien van de Begrotingsbehandeling. Ook over het personeelstekort hebben de Kamerleden naar aanleiding van onze input en media-aandacht vragen gesteld.