AT5: Van kinderen in de kinderopvang wordt flexibiliteit verwacht

AT5: Van kinderen in de kinderopvang wordt flexibiliteit verwacht

Nieuwszender AT5 doet verslag van het personeelstekort in de hoofdstad en is daarvoor te gast bij BK-lid Tinteltuin. Monda Dorssers, locatiemanager van Het Schoenertje in Amsterdam-Noord, vertelt: "Er werken zo'n negenhonderd mensen bij ons, maar er zijn op dit moment 35 vacatures vrij. " Voor werknemers wordt daardoor de werkdruk hoger, maar ook voor de kinderen heeft het gevolgen. "Met elkaar moet je soms concluderen dat het morgen of overmorgen niet gaat lukken met het vaste personeel. Dan moeten we soms groepen sluiten", zegt Monda. Om te zorgen dat dat zo min mogelijk nodig is, wisselen werknemers van Tinteltuin nog wel eens van locatie als het ergens anders harder nodig is. Tinteltuin telt 92 locaties, waarvan 22 in Amsterdam.  Pedagogisch medewerker, van het Schoenertje, Yarinda Veenhuizen beaamt dit: "Soms kom ik 's ochtends binnen en moet ik toch naar een andere locatie, dan sta je ineens met collega's en kinderen die je nog niet kent. Veel kinderen vinden het prima, maar je hebt ook kinderen die meer aandacht nodig hebben.”

BKA-voorzitter Otto Heijst van Impuls Kinderopvang herkent de situatie. "We zien een aantal oorzaken die lijken bij te dragen aan het personeelstekort in Amsterdam. Denk daarbij aan de parkeerkosten in Amsterdam die het voor medewerkers aantrekkelijker maakt buiten de stad te werken. En er kiezen relatief weinig jonge mensen voor de kinderopvang".

Campagne werven zij-instromers in Amsterdam

Zowel de BK als Dorssers van Tinteltuin spreken van het werven van zij-instromers. Tinteltuin heeft samen met een opleidingsinstelling een programma opgesteld voor jonge mensen om zich (om) te scholen naar de kinderopvang. Heijst vertelt dat er stadsbreed een campagne voor wordt opgezet: "Op dit moment zijn we een stedelijke campagne aan het opstarten, mede geïnspireerd door de campagne in Zuidoost." "Het is een heel mooi beroep, dus we maken mensen graag enthousiast over ons vak", vult Dorssers aan.

Bekijk hier de reportage op At5.